Nedelja, 9. 6. 2019, ob 21h
Pred klubom Strelišče - Grajska cesta 8, 5212 Dobrovo

Prost vstop - v sklopu Praznika češenj

Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem  jeziku  in s pridihom teh tako različnih kultur.

Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. “Regrat v salat” in “Prekmurje moje Prekmurje” pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje Zlati Petelin.

Pod imenom Nepridiprav so izdali tudi dva zelo popularna CD-ja za otroke, kot producenti in glasbeniki pa so sodelovali tudi pri nastanku dveh CD-jev s slovensko ljudsko glasbo.

Béla je leta 2009 izdal tudi izredno dober samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili.

Leta 2014 so izdali svoj osmi studijski album “Távozóban”, poezijo madžarskega pesnika Bence Lajosa. Skladbe z albuma izvajajo tako v slovenščini kot v madžarščini.

Konec leta 2015 je  Kontrabant na svoji spletni strani objavil svoj že 9. album z glasbo, ki je bila posneta na koncertu ob 20. obletnici benda v Lendavi.

Trenutno je Kontrabant končuje snemanje predelav svojih lastnih pesmi skupaj z nekaj novimi skladbami, ki bodo izšle pod naslovom Najboukše prešvercano in s tem albumom zaključil bogato, tri-letno sodelovanje s z uveljavljenim glasbenikom, Tomažem Juvančičem, ki je avtor uspešnice “Pomlad vedno pride”, ki je bila izvajana na slovenski popevki 2014.

Skupina je od ustanovitve zamenjala kar nekaj članov, trenutno pa šteje 5 glasbenikov:

    ustanovitelj Béla Szomi Kralj (harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal),
    dolgoletni član Dušan Železnikar (kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal),
    Pál Szomi (bobni, cajon, kitara, vokal)
    Matijas Severhen (bas čelo, bas kitara, bobni, vokal)
    Gašper Povše (violina, mandolina, vokal)

Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Béla je avtor okoli 180 pesmi, prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Med drugim je tudi avtor vseznane slovenske pesmi “Zelena dežela”, ki jo je izvajala skupina Victory.